Stap 11: Afwerking

Het afstellen van het beslag gaat volgens de gebruiksaanwijzing van de beslagfabrikant. Het is belangrijk dat men matig gebruik maakt van smeermiddelen voor het onderhoud van het hang- en sluitwerk. Een teveel aan olie of vet kan leiden tot een verhoogde kans op storingen. Bij deuren de sluitpunten naar buiten laten komen en dan pas beginnen smeren. Voor het smeren van een cilinder enkel grafiet of teflonspray gebruiken (geen olie of vet). Dichtingen in het raam kunnen met een vetstift of zuurvrije vaseline soepel gehouden worden.

Aandachtspunt

  • Spuit geen smeermiddelen in de sloten en bijzetkasten, hier zit een vet in dat door de beslagfabrikant bij het produceren is geplaatst, wanneer men deze vermengt met een smeerspray zal het vet gaan oplossen en verkleven.

Na het plaatsen van de gevelelementen raden wij aan alles netjes te reinigen. Er bestaan vele reinigers, zo ook voor glas en ook heel specifieke producten voor het reinigen van hout, witte pvc, gekleurde pvc, geanodiseerde aluminium en gepoederlakt al dan niet met structuurlak.

Ook voor inox bestaat een specifieke reiniger en beschermer.

Opgelet!

  • Gebruik van een verkeerde reiniger kan zware gevolgen. Probeer het product vooraf uit op een niet of minder zichtbare plaats om te verifiëren of het toch geen sporen nalaat.
  • Bij het gebruik van reinigers werk je best met niet-pluizende. Bevochtig een doek met het product om daarna het te reinigen deel in te smeren. Gebruik dus nooit rechtstreeks producten op de profielen tenzij anders aangegeven.

Bij kunststof en aluminium ramen is er meestal een beschermfolie voorzien om beschadigingen van het oppervlak te voorkomen. Deze folie moet na plaatsing van het raam liefst zo snel mogelijk verwijderd worden anders bestaat het risico dat deze na verloop van tijd blootgesteld aan zonlicht bijna niet meer te verwijderen is. Voor achterblijvende lijmresten op de elementen zijn er verschillende ontvetters en reiningingsproducten beschikbaar.

Voor het herstellen van beschadigingen bij gekleurde aluminium of kunststof ramen heeft men verschillende mogelijkheden: lakstift, lakpotje met penseeldop of spuitbus. Dit in alle RAL-kleuren naar keuze. Indien de kleur niet gekend is kan op basis van een kleurstaal de juiste kleur bepaald worden.

Gebruik nooit scherpe voorwerpen zoals messen en beitels om een kozijn schoon te maken. Pas ook op met agressieve reinigings- en/of oplosmiddelen, deze kunnen leiden tot onherstelbare schade.

Om te vermijden dat bepaalde zaken vergeten worden, werk je beste met een checklist. Daarin zet je voor jezelf de belangrijkste zaken die je zeker wil en moet controleren. Het heeft geen zin deze lijst te lang te maken of vol te zetten met zaken die je na verloop van tijd standaard afvinkt zonder effectief te checken.

Je zou deze lijst ook kunnen opstellen zodat die niet alleen voor eigen controle is, maar ook kan worden afgetekend door de eindklant. Dit kan discussies vermijden in verband met schade, vlekken of het al dan niet functioneren van een elektrisch slot, het afstellen van het beslag,....

Daarnaast kan je ook de volgende stappen of afspraken vermelden in verband met de financiële zaken of de stappen die de eindklant kan of moet ondernemen mocht er iets voorvallen. Vermelden van de contactpersoon, adres- en telefoongegevens,... Een voorbeeld van zo’n checklist vind je hier terug. 

Een klant is pas voor 100% tevreden als alle stappen goed zijn verlopen. Alles begint met de eerste indruk, maar ook de laatste indruk kan doorslaggevend zijn. Na het plaatsen van de gevelelementen, neem je dus voldoende tijd om alles fatsoenlijk op te ruimen.

Te beginnen met alle materialen en producten die nog gebruikt kunnen worden, zoals bijvoorbeeld, silicone, resten cellenband,… op te bergen, zodat deze een volgende keer verder gebruikt kunnen worden. Daarna alle afval opruimen en meenemen of na overleg met de bewoner/eigenaar bij het vuilnis te plaatsen.

Zorg er ook voor dat je niets meer vuil maakt dan nodig. Een schoon achtergelaten werkplek heeft een grotere impact op de eindbeleving van de klant dan wordt gedacht. Het laat een professionele indruk na.


Ontdek de andere stappen...

Klik hier om te weten hoe je een lijst importeert in de functie 'Mijn lijsten'.


© Lecot 2023