Onderhoud

Ramen

Eenderrzijds is er het periodiek onderhoud waarbij men tijdens het reinigen van de beglazing ook de profielen mee reinigt.

Voor een grondig onderhoud van de ramen zijn volgende aspecten belangrijk: Onderhoud profielen
Hiervoor bestaan verschillende onderhoudsets bestaande uit een product voor het reinigen en ontvetten van het element. Een tweede product zorgt voor het renoveren en vernieuwen. Een derde product zorgt voor de afwerking en bescherming.

Aandachtspunten

  • Zorg ervoor dat ontwateringssleuven vrij zijn van stof en vuil. Gebruik een stofzuiger om deze te reinigen, indien verstopt reinig je deze met een spatel.
  • Geleidingen van schuiframen ook regelmatig onderhouden met een stofzuiger om een blijvende goede werking te garanderen.

Beslag en bedichtingen

Hang-en-sluitwerk
Ten minste eenmaal per jaar moet het hang-en sluitwerk op zijn werking worden gecontroleerd en waar nodig worden gesmeerd.

Glas- en beglazingsrubbers
Om aantasting van het glasoppervlak door neergeslagen vuil te voorkomen moet ook glas regelmatig worden gereinigd. De omliggende profilering moet dus altijd worden mee gewassen. In elk geval mag er geen spiritus in het water zitten.

Ventilatieroosters
Ventilatieroosters moeten minimaal eenmaal per jaar inwendig worden gereinigd volgens de reinigingsvoorschriften.

Onderhoud raambeslag
Het is noodzakelijk om jaarlijks de sluitnokken en draaidelen van het raambeslag te smeren om een goede werking te garanderen. Hiervoor kan men gebruik maken van specifieke onderhoudssprays. Het is wel belangrijk dat er matig omgegaan wordt met deze producten.

Onderhoud rubberdichtingen
Om een goede wind- en waterdichtheid van het element te garanderen is het belangrijk om de rubberdichtingen soepel en schoon te houden. Dit kan aan de hand van een vetstift of zuurvrije vaseline. Indien de dichting gescheurd of beschadigd is, dient deze vervangen te worden.

Aandachtspunten

  • Gebruik reinigingsdoekjes om niet uitgeharde silicone of PU-schuim te verwijderen.

  • Reeds geplaatste ramen kunnen onderhouden worden d.m.v. verschillende onderhoudskits afhankelijk van het type materiaal en afwerking.

  •  Herstellen van beschadigingen.

  • Gebruik nooit scherpe voorwerpen zoals messen en beitels om een kozijn schoon te maken. Pas ook op met agressieve reinigings-en/of oplosmiddelen, deze kunnen leiden tot onherstelbare schade.

  • Lees altijd eerst de aanwijzingen op de verpakking van schoonmaakmiddelen om onherstelbare schade aan kozijnen te voorkomen.

  • Gips of cementresten voorzichtig verwijderen met een houten of kunststof spatel (geen metaal).


INOX voordeurgrepen

Inox grepen hebben ook onderhoud nodig, want er kunnen door weerinvloeden vlekken ontstaan. Door de greep regelmatig te behandelen met een specifiek onderhoudsmiddel blijft deze langer mooi.

Vermeld dit bij het opleveren van de deur ook aan uw klant.

Aandachtspunten

  • Gebruik nooit staalwol of een staalborstel. Let bij gebruik van een schuurspons of ander polijstproduct op de borstelrichting. Hardnekkige vlekken op inox grepen kunnen weggehaald worden met een licht schurend vloeibaar product, zie technische fiches. Let erop dat er geen vlekken achterblijven op de profielen.


Ontdek de  stappen...

Klik hier om te weten hoe je een lijst importeert in de functie 'Mijn lijsten'.


© Lecot 2023