LEDVERLICHTING 

Waarom kiezen voor ledverlichting?

Ledverlichting biedt veel voordelen ten opzichte van traditionele verlichting. Zo is ledverlichting veel energiezuiniger en gaat het langer mee. Daarnaast heeft ledverlichting geen opwarmtijd nodig en geeft het onmiddellijk helder en krachtig licht. Tot slot is ledverlichting veelzijdig en kan het in elke kleur en vorm worden gemaakt.

Ledverlichting biedt veel mogelijkheden om de gewenste sfeer en uitstraling te creëren, dus wees creatief en experimenteer met verschillende ledstrips om de perfecte verlichting te vinden die past bij de behoeften en stijl van je klant. Bij het aanschaffen van ledverlichting zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen.

Hoe stel je ledverlichting samen?

 STAP 1: LEDSTRIPS KIEZEN 

Ledverlichting kan je inzetten als hoofd-, sfeer- of bijverlichting zoals bijvoorbeeld op het werkblad van je keuken of de trapleuning. Ook kan je ledverlichting gebruiken voor accentverlichting of voor decoratieve doeleinden, zoals bij het uitlichten van een logo of kunstwerk aan de muur.

De meest gebruikte ledstrips zijn de éénkleurige ledstrips met warm licht of daglicht. Deze zijn zowel verkrijgbaar voor droge als vochtige ruimtes. Voor binnentoepassingen bestaan ook tweekleurige ledstrips waarvan de lichtkleur instelbaar is tussen 2700K en 6500K. 

HOOFDVERLICHTING

SFEERVERLICHTING

ACCENTVERLICHTING

SPECIALE TOEPASSINGEN

Een RGB-ledstrip is uitgerust met 3 LED’s (rood, groen en blauw) in 1 behuizing, terwijl een RGBW-ledstrip is uitgerust met een extra warm witte LED. Flexibele LED-neonstrips zijn een perfect alternatief voor klassieke neonlichtreclame en worden vooral gebruikt voor decoratieve doeleinden.

Er zijn ook ledstrips met speciale toepassingen, zoals de tunable white ledstrip die warm en koud wit licht combineert om de gewenste kleurtemperatuur aan te passen of de ultraviolette ledstrip die blacklight effecten creërt met paars en onzichtbaar ultraviolet licht in combinatie met reflecterend materiaal.

Het aantal leds per meter bepaalt in grote mate de lichtopbrengst, maar ook als er een stipvrije lichtinstallatie gemaakt moet worden.

 STAP 2: HET GEPASTE PROFIEL VOOR DE LEDSTRIP KIEZEN 

Een ledprofiel dient als koelelement, maar draagt ook bij tot lichtdistributie en heeft een esthetische functie. Het type profiel bepaalt immers de stralingshoek en of de leddots al dan niet zichtbaar zijn. Een ledprofiel kies je dus steeds in functie van het gebruik.

  • OPBOUWPROFIELEN 
    Zijn in zowel hoek als U-vorm handig als je de ledstrip op een muur of plafond wilt monteren. 
  • INBOUWPROFIELEN 
    Zijn ideaal als je de strip wilt verbergen voor een naadloze uitstraling. 

Ook kan je het type cover kiezen:

  • TRANSPARANTE COVERS
    Laten maximaal licht door
  • DIFFUSE COVERS
    Zorgen voor een uniforme richtlijn
  • ZWARTE COVERS
    Gebruik je altijd in combinatie met een zwart profiel. Als het licht niet aan staat verkrijg je een complete zwarte balk.

 STAP 3: DE JUISTE VOEDING KIEZEN 

Vervolgens is het belangrijk om de juiste voeding te kiezen om de ledstrip van stroom te voorzien. Er zijn verschillende soorten voedingen, variërend in vermogen, spanning en functies. Kies daarom je voeding op basis van de gewenste lichtopbrengst en lengte van de ledstrip.

 STAP 4: DE JUISTE DIMMER OF CONTROLLER KIEZEN 

Er zijn verschillende soorten dimmers en controllers die kunnen worden gebruikt om de verlichting aan te passen. Ze kunnen aangestuurd worden via een stuursignaal, externe drukknop, een domoticasysteem of een draadloze afstandsbediening.

CONTROLLER TE BEDIENEN MET DRUKKNOP

Eenkleurige ledstrips worden via 1 drukknop aangestuurd en RGB-ledstrips via 2 drukknoppen.

De compact controllers kunnen achter de drukknop geplaatst worden.

CONTROLLER TE BEDIENEN MET MEEGELEVERDE ZENDER

Deze kit bestaat uit een controller en een afstandsbediening.

Hier zijn geen verdere instellingen nodig, gewoon aansluiten en klaar.

MULTIZONE CONTROLLER

Wanneer het licht op verschillende plaatsen met verschillende hand- of wandzenders moet aangestuurd worden. Afhankelijk van de aangeleerde zender(s) zal de ontvanger een eenkleurige ledstrip, tunable ledstrip of RGB-ledstrip kunnen aansturen. De installateur moet wel de zenders aanleren aan de controllers.

CONTROLLER TE BEDIENEN MET SMARTPHONE

Bedien verlichting met je smartphone dankzij de gratis TUYA app. Een controller wordt rechtstreeks op netspanning aangesloten en stuurt een 24VDC ledstrip aan via de app, die compatibel is met meer dan 30.000 slimme producten en communiceert via WIFI, Bluetooth en zigbee.

Ontdek onze installatiegids

Zoek je ledverlichting, maar weet je niet goed welke je best kiest en hoe je deze installeert? Maak dan gebruik van onze handige installatiegids met praktische tips van het kiezen van de juiste ledverlichting tot het aansluiten op netspanning. 

Heb je vragen of wil je assistentie bij een eerste samenstelling van ledverlichting? Wens je een bezoek van één van onze interieurexperten die nog meer uitleg kunnen geven? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren via interieur@lecot.be of via jouw gekende Lecot medewerker.

Dit komt ook van pas

© Lecot 2024