ASBESTVERWIJDERING 

 

Verwijder asbest in alle veiligheid

Hoewel het risico op asbestvezels inademen enorm is verkleind, is het nog steeds raadzaam om je als professional te beschermen tegen blootstelling aan asbest. Samen met Lecot stel je in enkele klikken je persoonlijke beschermingsmiddelen samen. 

Waarom jezelf beschermen tegen asbest? 

Als professional in de bouw of erkend asbestverwijderaar moeten we jou niet overtuigen van het belang om jezelf te beschermen tegen de risico’s van asbest. In ons assortiment persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) vind je niet enkel de noodzakelijke stofmaskers en halfgelaatsmaskers, maar ook beschermende kledij, handschoenen enz. 

Aanvullend bieden we ook stofzuigers geschikt voor asbest aan. Deze hebben een H-certificaat met een stoffilter die speciaal werd ontwikkeld voor het veilig opzuigen van asbestvezels. Voor grotere asbesthoudend afval te vervoeren, kies je voor de opbergzakken voor asbest. 

Kledij

Beschermende kledij

Je huid beschermen, is je lichaam beschermen. Geef asbestvezels geen kans om via je huid binnen te dringen door beschermende kledij aan te trekken wanneer je asbesthoudende materialen verwijderd. Met deze persoonlijke beschermingsmiddelen beperk je de risico’: 

Gelaat

Gelaatsbescherming

Het grootste gevaar van asbest is dat je het ongewild kan inademen als je geen stofmasker draagt. Gespecialiseerde (FFP3) mond- en halfgelaatsmaskers zijn daarom geen overbodige luxe. Deze maskers zijn goede keuzes wanneer je asbest verwijdert: 

Daarnaast bescherm je ook beter je ogen wanneer je asbest verwijderd. Deze bril is een prima keuze: 

Materiaal

Gereedschap

Enkel stofzuigers die zijn uitgerust met HEPA-filters, H-certificaten kunnen voorleggen en in zijn totaliteit zijn gekeurd, komen in aanmerking om veilig asbestvezels op te zuigen. Grotere stukken asbesthoudend bouwafval ruim je op in speciale opbergzakken. In onze webshop vind je daarvoor deze artikels: 

Welke verplichtingen heb je als bouwprofessional rond asbest?

Kom je op een werf in aanraking met asbesthoudende bouwmaterialen, mag je die als aannemer onder bepaalde voorwaarden zelf verwijderen. 

  • Iedere werknemer die in aanraking komt met asbest heeft een geldig opleidingsattest “eenvoudige handelingen” behaald en jaarlijks opgefrist.
  • Er is (vrij toegankelijk) een asbestinventaris en een blootstellingsregister aanwezig op de werf.
  • De werf is bekendgemaakt bij de bevoegde instanties en dit minstens 15 dagen voor de asbestverwijdering start.
  • Werknemers (waaronder ook jij) gaan elk jaar op medische controle. 

Alle verplichtingen rond het welzijn van je werknemers bij het verwijderen van asbest vind je op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Hoe de correcte persoonlijke beschermingsmiddelen kiezen?

Eerst en vooral door de afspraken en verplichtingen die opgelegd worden door de wetgever (Vlaamse, Brusselse of Waalse overheid) na te lezen. Daarnaast kan je je laten begeleiden door Lecot.

In ons assortiment vind je de PBM-artikelen om goed beschermd en volgens de geldende regels asbest te verwijderen.

  • Wegwerpoverall cat. III type 5/6 (gebruik deze slechts 1 keer en vermijd het gebruik van herbruikbare overalls voor het verwijderen van asbest)
  • FFP3-mondmasker
  • Handschoenen
  • Veiligheidsbril

In ons assortiment vind je de PBM-artikelen om goed beschermd en volgens de geldende regels asbest te verwijderen. Daarnaast vind je bij ons ook materiaal om asbesthoudende materialen op te ruimen: 

  • Gekeurde H-gecertificeerde stofzuigers
  • Speciale opbergzakken voor asbesthoudend bouwafval 

 

HEB JE VRAGEN OF NOOD AAN ADVIES? 

CONTACTEER ONZE MEDEWERKERS VIA PBM@LECOT.BE

ZIJ ZULLEN JOU HELPEN OM JOUW VEILIGHEID EN DIE VAN JE MEDEWERKERS TE GARANDEREN.

© Lecot 2024